5 november 2014

En tripp till Alicante

Alicantes äldre del.
Trots att det är slutet på oktober så är det 27 grader varmt i luften och 25 i vattnet. Inte trodde jag att vi skulle få en riktig solsemester så här sent på hösten. Jag hade ställt in mig på lite kyligare luft och några dopp i havet men när vi kom ner till stranden var den full med parasoller och brunbrända spanska tanter. Sanden på Playa de Postiguet mitt i Alicante är ljus och finkorning. Skön mellan tårna. Havet är turkost med lagom stora vågor som rullar in på den långgrunda stranden. Passar perfekt för barnen. Fast det är sent på säsongen är kioskerna öppna, massöser och försäljare kvar på stranden.

Marknaden Mercado Central som ryms i ett gammalt enormt stenhus har öppet på fram till kl. 14 då siestan börjar. Fisk, frukt och grönsaker finns i bottenplanet och kött, ost, bröd och nötter på övre planet. Försäljarna är trevliga och hjälpsamma även om min kunskap i spanska är obefintlig. Stånden är oräkneliga och det bjuds gärna på smakprov av oliver, nötter och annat.

Keramikskärvor täcker en hel vägg.
Borgen Castillo de Santa Bárbara uppe på berget är lite dryg att ta sig upp till med små barn men med hiss hela vägen upp går det galant. Tunneln in till hissen är som en science fiction film. Lång, svart med lampor som ändrar färg. Det kostar knappt 30 kr per person över 5 år att åka t o r. Utsikten ger överblick. I några av rummen i den 500 år gamla borgen finns en keramikutställning som självklart tilltalar. Skärvor av gammalt porslin och keramik med fantastiska mönster fyller en hel vägg. Det känns i fingrarna hur det skulle vara att själv hitta skärvorna. Habegär. Kontrasten mot sciencefictiontunneln ger lite extra.


Spanjorer äter ofta ute, både lunch och middag, och utbudet av restauranger och tapas-barer med vettiga priser är många och inte så svåra att hitta. Tapa-Câna är en sån. En tapas-bar utan krusiduller med enkla träbänkar och icke engelsktalande servitörer. Efter en del fnissande och bläddrande i ordboken så kom det in lite av varje. Goda smaker. Det är påtagligt att barn får ta plats och är omtyckta, även på restauranger. Det kittlas och räcks ut tungor för att få dem att skratta.

Café på torget Portal de Elche med byggnader och träd från 20-talet.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar