30 januari 2015

Slow fashion eller varför second hand?

Slow fashion handlar om att handla få saker i bra kvalitet så de håller länge och inte tär så mycket på miljön. Genom att köpa second hand- eller vintagekläder och skänka eller sälja det som inte används längre kommer en långt. När och om det behövs något nytt är det rättvist och ekologiskt producerat som gäller.

Det mesta som en behöver går att hitta som second hand. Lite svårt är det ju med t ex underkläder eller löparskor så vissa undantag behövs, till och med för en second hand-nörd. Dessutom vore det ju tråkigt att aldrig ta del av nutidens formgivning.
Att handla retro- eller vintagekläder är inte bara miljövänligt och ekonomiskt i ett steg utan i flera. Kläderna är ofta i så bra kvalitet att de kan användas av många. De går att sälja vidare om de inte passar eller när de inte används längre och har ett bra tredjehandsvärde. Det blir lite som att låna plaggen ett tag.  Det känns bra att få föra vidare kläderna till någon annan som kommer att uppskatta dem.

Vintage och retrokläder kostar absolut inte lika mycket som ett nytt plagg i samma kvalitet. Hittar en inte riktigt rätt storlek kan kläderna sys om för att passa. Det känns bättre att experimentera med symaskinen när en inte har betalat en förmögenhet för kläderna.
Hjälpreda i syrummet
Plaggen har ofta fina detaljer som inte går att hitta på många moderna plagg eftersom det är för dyrt att producera. Många gånger går det att ta reda på vem som formgivit tyget och plagget. Det ger en direkt relation till formgivaren av både tyg och plagg. Därmed en större respekt och uppskattning än för något som snabbt är inköpt på en stor affärskedja.
Det är en speciell känsla när en vet att plagget har använts av någon annan i en annan tidsepok. I fickan på en klänning jag köpte låg det kvar en pinne i grön plast till en hårspole. Framför mig ser jag en kvinna med rosa skjortklänning med rullar i håret, kanske en hårt jobbande hemmafru.

Mer långsamt mode åt folket!

1 kommentar: