1 april 2015

Fina fina mormor

Mormor i solen.
Idag dog mormor. 92 år.

Det var ingen som satte sig på min mormor i första taget. Hon var bestämd, mycket envis och sa vad hon tyckte. Hon hade ingen farstu och hon tyckte aldrig att det behövdes någon heller.

Hos mormor och morfar var alla välkomna. Vem som än kom och hälsade på blev bjuden på kaffe. Minst fyra sorters kakor och bullar skulle det vara. Doppa nu ordentligt sa mormor och hällde upp mer kaffe. Både mormor och morfar var tvillingar och hade många syskon, det var kanske därför det alltid fanns plats för fler.

På senare år när vi försökte få henne att ha lite sällskap med de andra äldre damerna i området sa hon bara: Äh, de där gamla kärringarna kan man ju inte vara med, de är ju nästan döda allihop. Att de var yngre än mormor hade ju ingen betydelse.

Det var lite äh! över mormor överhuvudtaget, saker var inte så kinkiga. Hon ville få saker gjort och då gjorde hon det på sitt sätt. Som när hon jobbade hemma i garaget och stansade plåt. Det var säkerhetsspärrar på maskinen för att man inte skulle kunna råka skada händerna i den. Men det gick ju förstås snabbare om man kopplade bort säkerhetsspärren och kunde mata med ena handen och köra stansen med andra. Så miste hon en bit av sitt finger. Snabbt skulle det gå.

Mormor tog hand om djuren. Småfåglar matades med ost från handen inne i köket. Igelkottar fick stekta pannkakor. Och hundar fick överblivet godis från Cloetta. Äh, lite godis har väl ingen dött av!

Mormor njöt av att vara ute. Hon kunde sitta i solen i timmar och bara ta in värmen. Så blev hon knallbrun också. Älskade att bada, ingen badkruka alls. Hon ville ha fång med blåsippor, gullvivor, vitsippor och liljekonvalj. Till och med i år hann hon vara ute och plocka blåsippor en sista gång.

Fina fina mormor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar